2009. december 7., hétfő

Anonim bejegyzés 2009-12-08


Szervusz Laci!

Mellékelten küldök egy hozzám érkezett - de igazából téged illető - véleményt, amit megfontolásra továbbítok. Az üzenet küldőjét nem kívánom megjelölni - az ő kérésére -, de javaslom annak tartalmát vedd komolyan és - amennyiben lehetséges és szükséges - az interjúban kiegészítésként kezeld. Ez is egy vélemény:


1. A munkásőrség tényleges állományában egyszerre sohasem szolgált hatvanezer ember.
2. Az állomány jelentős része nem volt katonaviselt. (A nők, az alkalmatlanok, a kiképzetlen tartalékosok. De ide számíthatók a korhatáron túliak, valamint a más szervek részére meghagyottak és a könnyitett szolgálatosok is, s ez már akár a tényleges állomány egyötöde vagy még több is lehetett.)
3. A "Magyar Gárda" említése hülye viccnek is hülye: semmiféle párhuzam a nyilasokkal nem áll meg. (Ez a színvonal a "cigánybűnözéssel" kiegészítve méltatlan még a cáfolatra is.) A testületben szolgáltak nyilvánvaló rasszjegyeket viselők (s nem csak zsidók vagy cigányok, hanem jelentős számban görögök is) de társaik még az ugratásukat is kerülték, kirekesztésük, sértegetésük pedig teljesen elképzelhetetlen volt. 
4. A mindvégig megőrzött hadrafoghatóságról csak annyit, hogy a testület tartós alkalmazásra sohasem volt alkalmas. A korábban megszüntetett karhatalom feladatainak átvételével összefüggésben  néhány magánszorgalomból végzett számítás is azt mutatta, hogy az objektumőrzés -védelem  jó esetben is legfeljebb 8-10 napig lett volna csak megoldható azokkal a normákkal, amelyekkel számolni kellett. (Egy őrhelyre hat ember: ezt a 20 éves sorozott karhatalmistáknak bizonyára hónapokig sem okozott megoldhatatlan nehézséget.)  A testület hadrafoghatóságát el kellett hitetni a szövetségeseinkkel, akik kevesellték a honvédelmi erőfeszítéseinket, de el kellett hitetni a NATO-val is a leszerelési tárgyalásokon (akik úgy tettek, mintha elhitték volna ezt); de el kellett hitetni a belpolitikai tényezőkkel is. Az SZDSZ, a FIDESZ és más pártok elődszervezete pedig ezt készségesen elhitte...


Az eredeti dokumentumok közreadása dicséretes, csak éppen az elenkező hatást váltja ki. Nem a bölcs előrelátás olvasható e sorokból, hanem a sötétség, hogy még szeptemberben is felelős parancsnokok azt hitték, lesz folytatás és valaki kiváncsi még a vélkeményükre. Az egyik csúcs októberben -- már átmentési szándékkal --  a "Munkásegylet" megszervezése volt. (Jelvényüknek az alegységparancsnoki beosztásjelzéseken viselt ötágú vörös csillagot választották...)


Legkésőbb a Pozsgai féle bejelentéskor le kellett volna húzni a rolót, ugyanis ekkor már minden átmentési kísérlet kivitelezhetetlen volt. De nem!  Többen, még az MSZMP utolsó kongresszusa után (októberben sem) hitték, hogy megszűnik a testület!) A realisták -- nem sokan voltak -- úgy vélték a felszámolást elrendelő MT rendelet születésének híréig, hogy decemberben, a jövő évi költségvetés kihúzásával lesz vége a cégnek.


Az eseményekből leszűrt tapasztalat szerint az 1989. évet a testületben -- minden szinten -- meghatározóan a folyamat lényegének meg nem értése jellemezte, ami csodavárással kiegészülve szinte az utolsó napokig belengte valamennyi parancsnokságunkat."

3 megjegyzés:

  1. Az eseményeket ahányan nézték, avagy részesei voltak annyiféleképpen látták. Egyikőnknek sincs zsebében a bölcsek köve. Én úgy gondolom a dolgokról szólni kell és nekünk is, volt munkásőröknek. Az 1989-ben 40 éves átlagos életkor mára 60 év. Nagyapák vagyunk (no és nagyanyák is vannak köztünk). Sokan meg is haltak már és egyre többen mennek el. Legkevesebb az, hogy egymásnak megadjuk a tisztességet. Talán ugyanennyire fontos az is, mit mondunk az unokáknak? Higgyék azt a szemetet, gyalázkodást amit 1989-1993 között a médiában betoltak a köztudatba, bűnbaknak beállítva minket? Az maradjon az emlékezetükben, hogy embernek is alkalmatlanok voltunk? Amit mi nem mondunk el, azt mások nem fogják helyettünk!
    Bátorítalak benneteket Bajtársak innen is, hogy mondjátok el mindezt, amit az utókor számára fontosnak tartotok. Tanulságul.

    VálaszTörlés
  2. A Magyar Gárdáról!
    Az ember - az emberi jellemek - minimum tízezer éve nem változik. Minden nemzedékben újraszületnek potenciálisan a szentek, a hősök, a katonák, a költők és minden. Önkéntesek, a férfiassághoz, a bátorsáhhoz, a bajtársiassághoz vonzódók mindig voltak és lesznek. Mindig lesznek tettre kész emberek, akik akár fizetség nélkül is hajlandók áldozatokra ( vagy ingyen munkára) a társadalomért. Az e nem mindegy ezek koronként hogy szerveződnek. Azt tagani ostobaság, hogy a volt Magyar Gárda nem ezeket szólította meg. A volt munkásőrség soraiban is az Önkéntesek voltak jelen. Más kérdés ugye a parancsnoki kar, akik fizetettek voltunk.
    Ez a párhuzam a munkásőrök és a gárdisták között. A gárdistáknak és uram bocsá a nyugdíj kort el nem ért volt munkásőröknek a Magyar Nemzeti Gárdában éenne a helye. És igen, olyan szellemben ahol az zsidózás, cigányozás, görögözés, svábozás és egyéb kirekesztősdinek nincs helye. A Jobbik a Magyar Gárda szervezésével és támogatásával egy valós társadalmi igényre - az önkéntes rendfenntartásra - adott, talán nem a legszerencsésebb, ám ezzel együtt igaz választ.
    A Jobbikot és a Magyar Gárdát ugyanazok kenik szarral és fasisztázzásk rasszistázzák le, akik anno bűnbaknak állították be a munkásőröket.
    Talán erre a körülményre is illő lenne odafigyelnunk ugye Bajtársak!
    Régi római mondás: Hallgattassék meg a másik fél is. Véleményem szerint ez a mértékadó. És nem az a lényeg hogy ki mit mond magáról és az sem hogy mások mit mondanak, hanem hogy mit tesz!!!

    VálaszTörlés
  3. Az Átmentésről!
    Az önkéntesek pártirányítású Munkásegyletté való átmentésének szándéka valóban gyermekdednek tűnik számomra is. z az MSZMP és az MSZP átbucskázásnál és szépen megmutatkozott. A hatszázezer párttagból még tizede sem lett. Megmérettetett az „egypárt”.
    Az önkéntesek - itt értsd a munkásőrség társadalmi állományát – egyben tartásának és Magyar Nemzeti Gárdává szervezésének a mindenkor magyar kormányzat alá rendeltségével viszont lett volna értelme. Komoly értelme. A Rendőrség, a rendfenntartás dolga messze nem állna úgy, ahogy most. Nem került volna továbbá megalázásra az önkéntesen vállalt munka. Aminek súlyos kihatásai vannak más területeken is. Lásd oktatás, egészségügy és így tovább. Lám. Nyugaton bevett gyakorlat az önkéntesek munkája. Csak nálunk öntötték ki a fürdővízzel a gyereket! Aztán most, mikor újra élesen jelentkezik a társadalmi igény egy önkéntes rendfenntartó szervezett erőre mi a társadalmi válasz? A gárdisták szerveződnek majd ugyanazok akik elcseszték, keresztbe tettek a munkásőrség Nemzeti Gárdává szervezésének ugyanúgy kenik szarral – fasisztázás, rasszistázás - a médiában a kezdeményezést. Na vajon miért? Ez itt ám a kérdés.

    VálaszTörlés