2009. június 21., vasárnap

Mi lett a munkásőrségi vagyonnal?

A munkásőrség által kezelt állami tulajdonú vagyonelemek,
- ingatlanokban,
- gépekben és üzemi berendezésekben,
- fegyverzetben illetve felszerelésekben,
- egyéb ingóságokban
testesült meg.
A fegyverzetet és harci felszereléseket a felszámolás folyamán a kormánybiztos által irányított katonai egységek elszállították a munkásőrségi objektumokból. A ruházat a munkásőröknél maradt. Így kerülhettek az ecserire illetve a Vaterára is munkásőr ruházati darabok. Az egyéb ingó vagyon a BÁV Vállalathoz került értékesítésre ismereteim szerint 1989 decemberével bezárólag. Ugyanis a Munkásőrséget 1989. 12.31-el kellett felszámolni a kormányzat döntése alapján, mely felszámolást kormánybiztos illetve pénzügyminiszteri biztos irányította. (Őket nem nevezem meg, miután nem kértem meg hozzájárulásukat.)
Az ingatlanok és a hozzájuk kapcsolódó gépek és üzemi berendezések kezelését a később, éppen erre a célra a pénzügyminiszteri biztos által szervezett PM ZÁVKHI ( A Pénzügyminisztérium Zárolt Állami Tulajdont Kezelő és Hasznosító Igazgatósága, PM szerv) kezelésébe került. Abből a szervezetből szerveződött a Kincstári Vagyoni Igazgatóság, a KVI. ( Lásd: http://www.kvi.hu/ ) Ez az intézmény majd húsz évet élt meg, amíg az ÁPV RT-vel össze nem vonták.
A volt munkásőrség mintegy négyszáz önálló ingatlant kezelt, a budapesti Országos Parancsnokság és Munkás Parancsnoki Iskola Épületegyüttesétől, a fóti Központi Ellátó Parancsnokság, a Központi Kórus és Videostúdió, A Római Parti illetve a Badacsonytomaji Szabadidő Bázis együttes, a Munkásőrség Központi Gépjármű Üzeme központi objektumokkal, a megyei kiképző bázisokon ( Lőterek és azokon létesült táborok) illetve megyei és városi parancsnokságok épület és raktáregyégeiig.
Az ingatlanok nyilvántartásáért, fejlesztéséért, fenntartásáért a MOP Elhelyezési és Fenntartási Osztálya felelt, melynek alosztályvezetője én, e sorok írója voltam 1981-1989 közötti időszakban.
Ez a vagyon hiánytalanul került a PM ZÁVKHI, a későbbi KVI kezelésébe, miután a PM ZÁVKHI első műszaki igazgatóhelyettesének engem neveztek ki. A rendelkezésre álló műszaki tervdukumetációk átadás-átvételéről is gondoskodtam.
A Kincstári Vagyoni Igazgatóság igazgatóhelyettesi funcióját már nem tölthettem be, többek között azért sem, mert megtagadtam a másik igazgatóhelyettessel - Dósa István tábornok - együttesen az úgynevezett "B" listázást, azaz annak megjelölését, hogy a PM ZÁVKHI állományából kik voltak régebben munkásőrök.
Az MDF kormány Pénzügyinisztériumának ilyen irányú igényén ma már nem is csodálkozom, ugyanis ha jól tudom, talán ma is benne van az MDF alapszabályában, hogy volt munkásőr nem lehet a párt tagja. Ami nyilvánvaló diszkrimináció. Főleg húsz évvel a Munkásőrség megszüntetését követően.

1 megjegyzés:

  1. Szégyen hogy a munkásőrség nem állt helyt akkor amikor kellett volna és nem hajttotta végre a feladatot amire létrehozták!
    Ez a vezetőinek a bűne!
    Ha ők akkor megállják a helyüket és akár fegyverrel is megvédték volna a hazát akkor most nem lenne ennyi ingyenélőnk!
    Hát mire esküdtek maguk fel akkor?
    Arra hogy feloszlassák magukat és behúzott farokkal meneküljenek?
    Nekem úgy tűnik!
    Bolla István

    VálaszTörlés