2009. június 3., szerda

Mit is írt Nagy Zoltán a Kisalföldben 2009.04.08. -án

Részlet: Kézen-közön eltűnt vagyon
Vincze Gábor történész-muzeológus elmondása szerint a '80-as években országosan 60 ezres létszáma volt a párthadseregnek, ebből Csongrád megyében kb. 3000-en voltak. A belépéshez vezető okok igen eltérőek voltak: a meggyőződéseseken kívül azért jó páran kapcsolati tőkéjüket akarták növelni ily módon, a karriervágy is közrejátszhatott, a gyerek is könnyebben bejutott a kiválasztott iskolába, és persze nem hagyható figyelmen kívül a fegyverekhez betegesen vonzódók tábora sem.

Rendszervédő tevékenységüket jelképesnek értékelte, hiszen a hatalom valódi támasza az itt állomásozó VSZ Déli Hadseregcsoport volt - vagyis a megszálló oroszok. A felvonulások, a közúti ellenőrzések és a hatalom többi erőfitogtatása mellett azért ő is megemlíti az árvízi mentésekben való részvételt. Hogy valóban hittek a kommunista-szocialista eszmékben, mi sem mutatja jobban, mint az 1989 után létrejövő „rendszerféltő" munkásőr-baráti körök 30 ezres létszáma.

A történész nem gondolja, hogy fegyverhez nyúltak volna '89-ben, még akkor sem, ha náluk hagyják azokat (jutott azért 1-2 háztartásba is, ezt felrobbanó lőszerek, fegyveres otthoni „rendteremtés" jelzi).

A rendszerváltáskor a munkásőr vagyon egy része ugyanúgy kézen-közön tűnt el, mint a szakszervezeti vagy a KISZ-vagyon. Pedig három évtizedük alatt tetemes mennyiségű lőteret, üdülőt és egyéb, sokat érő ingatlant létesítettek számukra. A rendszer szimbolikus tartóoszlopait a hatalom megbecsülte, míg a az állampolgárok egy jó része semmire sem tartotta őket – zárja rövid összegzését a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ munkatársa.
Blogger: A dőlt betűvel szedett rész a csúsztatás, avagy valótlanság. Vajon ki rendelte meg ezt az írást 2009. áprilisában a kisalfold.hu lapra? (A szerző: Nagy Zoltán).
A volt munkásőrség ingatlanvagyonának sorsa ismert. Én magam a Blogger tartottam nyilván a PM ZÁVKI (jogutódja a Kincstári Vagyoni Igazgatóság, melynek jogutódja a Nemzeti Vagyonkezelő Rt.) igazgató helyetteseként. Amit tudnunk bérbe adtunk 1990-ben - hogy ne üresen álljanak - majd megindult a hasznosításuk, azaz a privatizációval kapcsolatos döntéseket a mindenkori kormányzat hozta. Mondjuk ezekkel a döntésekkel kapcsolatosan nekem is van véleményem. :) Röviden összefoglalva: A tulajdonosi jogokat a mindenkori Pénzügyiniszter gyakorolta, és nem a nemzet érdekében (tisztelet a kivételnek) a kezelést és értékessítést megszüntetéséig a Kincstári Vagyoni Igazgatóság ( http://www.kvi.hu/ ) végezte. (Jogutódja a Magyar Nemzeti vagyonkezelő Zrt. )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése