2009. június 21., vasárnap

A munkásőrök által biztosított szolgáltatások, hozzáadott érték

A volt munkásőrök értéket szolgáltattak a korabeli társadalomnak.
Városi pártbizottágok őrzés-védelme
Kiemelt feladatuk a városi pártbizottságok őrzése, védelme volt. Lényegében a mai fogalmakkal élve, ők voltak a pártszervek vagyonőrei. A munka ellenértéke nem került elszámolásra ismereteim szerint.
Járőr szolgálat a rendőrséggel
Talán a legjelentősebb mérhető szolgáltatást a rendőrséggel együtt biztosított járőrszolgálat biztosította, ami nem került elszámolásra ismereteim szerint.
Rendezvénybiztosítás
A tömegpolitikai rendezvényeken - ünnepségek, felvonulások - a munkásőrök a rendezvény szervezők mellett, rendezvénybiztosítási feladatokat láttak el, melynek ellenértéke nem került elszámolásra ismereteim szerint.
Katasztrófa helyzetben mozgósítás
Árvizek, kutatások (gyermekek elveszése) és egyéb katasztrófa helyztben a munkásőrség mozgósításra került, ami nem került elszámolásra ismereteim szerint.
Bárki tehát, aki azt állítja, hogy amunkásőrök a társadalom parazitái lettek volna - amelyből ma is van több mint elég ugye? - az hazudik. A munkásőrök - amíg létezett a szervezet - a társadalom számára értéket szolgáltattak, önkéntes munkájukkal.
Fontos ipari objektumok őrzése
Mai fogalmakkal veszélyes, veszélyeztetet objektumok (vízkivételi helyek, vegyi üzemek stb.) őrzése, védelme, mai fogalmakkal a terrorizmus elleni védelem.
Kaláka, házépítés
A munkásőrség tagjai alapvetően közösségnek is tekintették egységeiket. E közösségekben barátságok szerveződtek és egymást is segítették. A hatvanas hetvenes években az önerős lakásépítést is támogatta a kormányzat. Így a munkásőrök közül sokan egymás házépítésében is részt vettek, ahogy a társadolom többi része is. Ezzel konkrét anayagi értéket hoztak létre.
Mindezek az értékteremtő és szolgáltató tevékenységek amelyek az 1989 -es árszinten több milliárd forint értéket képviseltek - csak becsülni lehetne, miután nem kerültek elszámolásra - a munkásőrség jogutód nélküli felszámolásával megszüntek, elvesztek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése